"CeBisAn HiDuP DA'ie WAQafAn..."

...DUNIA tak sentiasa KKJ...

Wednesday, November 30, 2011

tinta seorang da'ie 55 : Selayang Pandang : HIJRAH...


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM…

ASSALAMUALAIKUM w.t.b
SALAM SEJAHTERA
dan HIJRAH 1433
buat semua pengunjung setia blog faqir ini…

Kalau nak diikutkan sudah agak lewat
untuk menge’post’ entri berkenaan
HIJRAH ni…
Memandangkan kerja yang bertimbun-timbun
maka x sempat diri ini menjengah blog faqir ini..
Semoga isi yang ‘simple’ kali ni  mampu mengisi kelompangan
untuk entri baru bertandang…

Sunday, November 6, 2011

tinta seorang da'ie 54 : Raya di PERANTAUAN...


BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM...

ASSALAMUALAIKUM w.t.b,
SALAM SEJAHTERA dan 
SALAM EIDUL ADHA buat semua...

KKJ cuti lagi minggu ni...
Kalau sebelum ni cuti DEEPAVALI selama 10 hari,
tetapi untuk HARI RAYA EIDUL ADHA pula sekadar 3 hari...
Oleh itu, sekali lagi lah tahun ni terpaksa beraya di perantauan...
Meskipun sanak saudara sudah berkumpul di kampung,
penuh selera menjamah lemang dan ketupat,
ditambah pula dengan rendang tok dan serunding,
daging korban yang masih fresh, 
macam juadah boleh masak ni...
Namun, apakan daya...
Diri ini masih bermusafir di Bumi Waqafan ini...

Sunday, October 23, 2011

tinta seorang da'ie 52 : AMANAH: diMINTA @ diBERI...



BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

ASSALAMUALAIKUM w.t.b,
SALAM SEJAHTERA dan
SALAM 1AKIDAH…

ALHAMDULILLAH…
Seinfiniti kesyukuran kepada ALLAH s.w.t,
Tuhan yang mentadbir langit,
Tuhan yang mentadbir bumi,
dan Tuhan yang mentadbir di antara keduanya
di atas segala limpah rahmat-NYA yang tak
pernah putus2 kepada hamba2-NYA…
Sehingga pada hari ini,
dalam kesibukan mungutip mutiara ilmu di Bumi Waqafan,
Rabbul Izzati masih lagi memberi sedikit ruang
kepada diri ini untuk terus ‘mentadbir’ selia blog faqir ini,
InsyaALLAH sepanjang cuti yang agak ‘lama’ ini
ana akan cuba manfaatkan sepenuhnya untuk semua…


Selawat serta salam ke atas junjungan mulia,
Habiburrahman, RASULULLAH s.a.w
kerana berkat usaha baginda melalui rintangan
dakwah yang bertubi2 menyekat usahanya
dengan penuh iltizam dan kesabaran yang jitu
sehingga hari ini kita masih merasakan
DUA nikmat terbesar iaitu nikmat IMAN dan ISLAM
Serta nikmat yang sering kita lupakan,
 Nikmat SIHAT dan MASA LAPANG… 

Friday, September 2, 2011

tinta seorang da'ie 52 : BERATnya… SEDARkah KITA??



…BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM…

ASSALAMUALAIKUM w.t.b
dan SALAM SYAWAL
kepada sahabat2 handai yang masih
memberikan sokongan terhadap blog faqir ini…
Sekalung penghargaan dan ucapan terima kaseh
yang tidak terhingga kepada
antum semua… J

Hari berganti hari…
Cuti ‘Kolej’ pown sudah sampai ke penghujungnya…
Sudah tiba masanya untuk meneruskan perjuangan
dalam jihad menuntut ilmu..
Ana yakin, antum semua pown begitu meskipown
‘Kolej’ kita berbeza..

tinta seorang da'ie 51 : Duhai MUSLIMAT...


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

ASSALAMUALAIKUM w.t.b
dan SALAM SYAWAL
buat semua pengunjung blog ini...
Entri kali ini hasil nukilan seseorang
yang ana copy dan tukar sedikit 'content'nya..
Ini link ke blognya...

Thursday, September 1, 2011

tinta seorang da'ie 50 : TERBANG ke IMPIANmu...


...BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...
ASSALAMUALAIKUM w.t.b
dan SALAM SYAWAL
kepada tetamu2 yang sudi menziarahi
blog ini pada waktu ini..
Semoga kita sentiasa dalam rahmat ALLAH...
Semoga SYAWAL ini mendidik jiwa kita menjadi BERSIH.

Wednesday, August 31, 2011

tinta seorang da'ie 49 : Kembali kepada FITRAH...



…Bismillahirrahmanirrahim…

ASSALAMUALAIKUM w.t.b
dan SALAM SYAWAL
kepada antum semua yang masih sudi menjenguk2
blog faqir ini meskipown sedang sibuk
berhari raya bersama sanak saudara…
Macam dah banyak duet raya dalam poket tu…
Nanti kalau nak belanja, bagi tau.. J 

Sunday, August 28, 2011

tinta seorang da'ie 48 : Perginya RAMADHAN...




DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

ASSALAMUALAIKUM w.t.b
Dan SALAM RAMADHAN
kepada semua pembaca entri kali ini…

Pejam celik, pejam celik…
Masa begitu pantas berlalu…
Setiap detik membawa kita ke penghujung Ramadhan 1432H…

Friday, August 26, 2011

tinta seorang da'ie 47 : RAMADHANku di KKJ...


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.t.b.
 Salam Sejahtera
dan Salam RAMADHAN KAREEM...

Memandangkan kerenah birokrasi 
yang semakin menjadi2
di KKJ kini
amat menyeksakan jari jemari ini
untuk petah menari2,
menambah entri2 terkini...
Oleh itu, maafin diri ini
seandainya membuat kalian ternanti2
apakah akan terbit satu entri lagi...

Sunday, June 12, 2011

tinta seorang da'ie 46 : Salam Wida'...

   
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

ALHAMDULILLAH...
ASSALAMUALAIKUM w.t.b.
dan SALAM SEJAHTERA..
kepada semua blog walker 
yang ana kasihi kerana ALLAH sekalian...
Semoga kita semua sentiasa dipayungi
rahmat daripada ALLAH...

tinta seorang da'ie 45 : KESEKIAN KALInya.. Maafkanku...


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMUALAIKUM w.t.b
dan SALAM SEJAHTERA...
insyaALLAH post kali ni ana
nak tujukan khas kepada KAKAK yang tercinta...
Andaikata anda pown pernah melakukan kesalahan kepada
kakak anda sebelum ini, harap ambil pengajaran...
Bagi sesiapa yang tiada kakak, silakan baca sekadar
mengisi masa lapang....

Saturday, June 4, 2011

tinta seorang da'ie 44 : KEBAHAGIAAN Dalam PERPISAHAN...


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMUALAIKUM w.t.b 
dan  SALAM SEJAHTERA
ana ucapkan kepada anda yang masih
sudi meringan2kan jari anda untuk menge'klik'
link ke blog ini...
Ana amat menghargai usaha itu..
Semoga anda mendapat manfaat daripada
apa yang akan ana sampaikan walaupown sekelumit cuma ini...

Thursday, June 2, 2011

tinta seorang da'ie 43 : Sang PEMIMPI...


ASSALAMUALAIKUM w.t.b
dan SALAM SEJAHTERA
kepada ikhwan dan akhawat yang ana
kasihi kerana ALLAH sekalian…
Perlu ditekankan di sini, setiap entry di dalam blog ini
tidak semestinya berdasarkan kehidupan ‘si penaip’semata2…
Barangkali ia sekadar adaptasi daripada 
daya imaginasi penaip untuk terus berkarya..
Justeru, di harap selepas ini tiada lagi masalah kekeliruan
atau wujud unsur penipuan yang 'mengganggu' para pembaca..
J

Tuesday, May 31, 2011

tinta seorang da'ie 42 : MINTA MAAF Semua...


ASSALAMUALAIKUM dan
SALAM SEJAHTERA
kepada semua pembaca..

tinta seorang da'ie 41 : AKU Terima MAHARNYA... (BHG. 2)



ASSALAMUALAIKUM w.t.b
dan SALAM SEJAHTERA
kepada semua pengunjung blog ini..
bagi yang sudah membaca entry sebelum ini,
pasti anda tertanya2 apakah sambungan kisah
si penaip itu…

Monday, May 30, 2011

tinta seorang da'ie 40 : AKU Terima MAHARNYA... (BHG. 1)


ASSLAMUALAIKUM w.t.b
dan
SALAM SEJAHTERA
kepada saudara saudari sekalian...
Menjelang musim2 zaman 'percutian' 
yang agak panjang ini..
Terdapat pelbagai 'tragedi' yang pelik2 berlaku..
ada kalanya kelakar, seram, sedih dan DAHSYAT...

Friday, May 27, 2011

tinta seorang da'ie 39 : PINJAMAN ini adalah SEMENTARA....


ASSALAMUALAIKUM w.t.b dan
SALAM SEJAHTERA 
sebagai pembuka bicara yang
ana tujukan khas buat ikhwan dan akhawat
yang ana kasihi kerana ALLAH sekalian...

Monday, May 23, 2011

tinta seorang da'ie 38 : Fenomena NUR KISAS melanda dunia...


ASSALAMUALAIKUM dan
SALAM SEJAHTERA kepada semua..
InsyaALLAH jari jemari ini
masih mampu menari di atas keyboard ni...
Mata ini masih mampu berkelip2 melihat screen ini...
Terkadang tersalah taip...
Biasalah..
"KULLU BANI ADAM KHOTTO'IY..."
Setiap anak bani Adam pasti melakukan kesilapan...
Meskipun untuk kesekian kalinya diri ini agak penat..
Namun tetap ku gagahi jua demi jalan ini..

tinta seorang da'ie 37 : TERIMA KASEH CIKGU...


ASSALAMUALAIKUM
dan SALAM SEJAHTERA
kepada semua...

Saturday, May 14, 2011

tinta seorang da'ie 36 : ISTIMEWA buat insan bergelar SATAY...


ASSALAMUALAIKUM semua??
SALAM SEJAHTERA...
mungkin entry kali ni merupakan 
antara entry terakhir sebelum back to school...
fuhh.. kali ni mungkin sedikit berbeza...
ana cuba mencantumkan entry2 yang menarik
 daripada blog rakan2...

Friday, May 13, 2011

tinta seorang da'ie 35 : BENDANG+SAWAH+PADANG Best...



ASSALAMUALAIKUM W.T.B
dan SALAM SEJAHTERA kepada semua
rakan2 samada yang dikenali mahupun yang tak dikenali…
terima kasih kerana sudi melawat blog ini..

Wednesday, May 11, 2011

tinta seorang da'ie 34 : 20 SOALAN yang sangat MENARIK...

KENE JUJUR NI... HARAP MENJAWAB SOALAN....

Monday, April 25, 2011

tinta seorang da'ie 33 : IMAM MUDA VS USTAZAH IDAMAN...


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t. saya ucapkan kepada rakan yang beragama Islam
dan Salam Sejahtera saya ucapkan kepada rakan yang bukan Islam...

InsyaALLAH pada entry kali ni ana nak cerita sedikit pasal
dunia hiburan pada hari ini..

Thursday, April 21, 2011

tinta seorang da'ie 32 : Seleraku di WAK KANANG...


Assalamualaikum w.t.b
dan salam sejahtera...
Mungkin entry kali ni lebih unik siket..

Wednesday, April 20, 2011

tinta seorang da'ie 31 : PEMERGIANmu tertulis di azali...


Assalamualaikum w.t.b
Dan salam sejahtera..
Apa khabar semua??
insyaAllah pada entry kali ini..
ana nak bawakan sebuah kisah….
Semoga dapat menjadi iktibar kepada kita semua…

Tuesday, April 12, 2011

tinta seorang da'ie 30 : Ini Semua DUGAAAAN....NYA. woo...


Assalamualaikum w.t.b
post kali ni menceritakan dilema seorang muslimeen
yang seringkali 'dihinggapi' pelbagai situasi yang memaksa...
jadi, kenalah membuat pilihan yang bijak..

Sunday, April 10, 2011

tinta seorang da'ie 29 : Terkenang sebuah MEMORI lalu...

Assalamualaikum w.b.t.
kali ni nak kongsi satu cerpen..
mungkin agak pelik sedikit dan banyak kesalahan..
jadi... antum boleh kowt tolong semakkan... :)
tolong cadangkan tajuk sekali ye...

Wednesday, April 6, 2011

tinta seorang da'ie 28 : Ya ALLAH, jangan jemukan aku MELIHATNYA...


Assalamualaikum w.b.t..
Salam musafir dakwah alam cyber…
Serta salam 1Malaysia..
Eh, ni kesan tarbiyah PLKN la ni…
Sebetulnya, SALAM 1UMMAH… J

Sidang blogger yang ana hormati sekalian..
Semoga kita sentiasa dirahmati ALLAH..
Tajuk entry kali ini ialah “Ya ALLAH jangan jemukan aku MELIHATNYA”
Sebelum kita meneruskan pembacaan kita pada kali ini..
Anda semua dinasihatkan agar tidak tidur semasa membaca
dan sila berikan sepenuh tumpuan kepada screen di depan anda…
Ini bukan ‘amaran’, Cuma sekadar nasihat..
Moga2 kita mendapat sedikit sebanyak perkongsian ini..
Selamat membaca…  ;)

Monday, April 4, 2011

tinta seorang da'ie 27 : Perjalanan menuju MAHA PENYEMBUH abadi (BHG. 2)...

(parkir penuh sehinggakan mereka parkir di jalanraya)


FUHH...
Alhamdulillah masih ada tenaga untuk sambung post ni...
sebelum tu Assalamualaikum w.b.t. sekali lg..

Berbalik kepada kisah muslimeen tadi...
Tempat parkir yang diperoleh sangat jauh
daripada pintu hadapan...
Dia terus melangkahkan kaki ke pintu hadapan..
Bersyukur itu kan lebih baek..
Daripada tak da tempat langsung..

tinta seorang da'ie 26 : Perjalanan menuju MAHA PENYEMBUH abadi (BHG. 1)...


Assalamualaikum w.b.t
Kepada semua musafir dakwah alam cyber ni...
Kalau tak da duet nak bermusafir di luar,
Bermusafir dari blog ke blog pown jadi la.. J
Sebelum tu apa khabar iman kita suma hari ini??
insyaALLAH masih terpelihara...

Jadiiii...
Cebisan hidup seorang daie pada kali ini
berkisar tentang perjalanannya sepanjang jam 7.30pg sehingga 9.00pg..
bertarikh 4 April 2011 pada hari Isnin..

Friday, April 1, 2011

tinta seorang daie 25 : Bicara Hati Buatmu STAYER...


SALAMULLAHIALAIKUMWARAHMATUHUWABARAKATUH....
sidang hadirin dan hadirat yang dimuliakan ALLAH sakalian..
kaifahalukum jami'an??
kaifa imanukum jami'an??
semoga di paras yang terbaik hendaknya...

hari baru bulan baru...
inilah entry pertama untuk bulan april ini...
harapnye jari jemari ini x pernah jemu untuk terus menaip di blog kerdil ini...
dan sentiasa mengisi hati2 yang dahagakan santapan rohani..
insyaALLAH..


Monday, March 28, 2011

tinta seorang daie 24 : SYABAB merindui MURSYIDNYA...


ASSALAMUALAIKUM SAHABAT2
yang saya kasihi kerana ALLAH sekalian..
Khabar baik hendaknye yek..

Agaknye ape yang ana nak tulis dalam entry kali ni ye..
JOM same2 kite bace....
Maka al-kisah pun bermula...

Sunday, March 27, 2011

tinta seorang daie 23 : Ketika kuBERSUJUD...

Assalamualaikum sume..
kaifa halukum??
kaifa imanukum??

sudah menjadi fitrah manusia bahawa iman kite akan bertambah dan berkurang...
So, ape tindakan kite supaye iman kite sentiase bertambah..
tu kene tepuk dada n tanye lah iman kite masing2..
selagi kite berpegang dengan tali ALLAH.. insyaALLAH kite akan selamat dunia akhirat...


Seperti mana yang kite sedia maklum, baru2 ini KPM telah mengumumkan keputusan SPM bagi calon2 2010..

Sunday, March 20, 2011

tinta seorang daie 22 : Kulangkahkan Kaki Ini...

Assalamualaikum sume..

kepada penanti2 kejayaan yg cemerlang
pasti tidak sabar2 untuk mengambil keputusan SPM
masing2 en??
sudah pasti bermula pada malam ini
sahabat-sahabat kita yg berada jauh dari Lembah Kelang
sudah mula menaiki bas ataupun keretapi untuk
ke Klang Bandar Di Raja...
                                                      selanjutnya...

tinta seorang da'ie 21 : Warkah Buat Bonda dan Ayahanda...


Assalamualaikum..
Apa khabar kepada anda??
Semoga sentiasa dinaungi payung rahmat ALLAH s.w.t.
sakali lagi ana mengucapkan ribuan terima kasih
kerana masih sudi untuk membaca blog ini..
jasa antum sume tidak dapat ana membalasnye..
Kali ni ape kate kite same2 lihat contoh surat minta izin berkahwin awal..
bunyinye macam menarik je... jom same2 kite lihat...

tinta seorang da'ie 20 : Buatmu Wahai Menantu Ibuku...



Assalamualaikum sume..
terima kasih kerana masih sudi membaca coretan
yang x seberapa ini..
kali ini ana ingin berkongsi satu sajak
yang istimewa buat si dia yang bergelar menantu ibuku...:)

                                                                              selanjutnya sila klik tajuk...

Saturday, March 19, 2011

tinta seorang da'ie 19 : Dia Seindah2 Perhiasan Duniawi....




Assalamualaikum semua...
Apa khabar semua?? lama betul x de post br ni...
Apa pula khabar iman kita ek?? Bertambah ke Berkurang??
Harapnya bertambah la ek... Sama2 lah kita mengatur langkah menuju Mardhatillah ye..




Apakah yang dimaksudkan dengan sebaik2 hiasan di dunia.. Seperti mana yg telah termaktub dalam lirik lagu salah satu kumpulan nasyeed terkemuka, kalimah itu merujuk kepada WANITA YANG SOLEHAH..

Di dalam Surah An-Nisa' ayat 1 menjelaskan yg mafhumnya "Wahai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhan kalian yang telah menciptakan kalian daripada jiwa yang satu. Dan dari jiwa yang satu, Dia telah menciptakan pasangannya. Dan dari keduanya, Dia telah memperkembangbiakkan lelaki dan wanita yang banyak......."
                                                                                                                       selanjutnya sila klik tajuk..

tinta seorang da'ie 18 : Nilai semangkuk KUACI...




Assalamualaikum sume...
Salam Sejahtera..
Dan Salam 1Malaysia....

Kuaci...
Apa yang menarik sangat dengan kuaci??
Ade sesape yang x pernah makan kuaci??
cuba angkat tangan sikit...
Senanye x peliklah sape yang angkat tangan tu....
Sebab bayi mane ade gigi en nak bukak kulit kuaci tu....
Sebab tu ana bela hamster...ehe..
                                                                                                                 selanjutnya sila klik tajuk...

sharing is caring...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget
Cool Neon Green Outer Glow Pointer