"CeBisAn HiDuP DA'ie WAQafAn..."

...DUNIA tak sentiasa KKJ...

Wednesday, May 11, 2011

tinta seorang da'ie 34 : 20 SOALAN yang sangat MENARIK...

KENE JUJUR NI... HARAP MENJAWAB SOALAN....




1) Give 5 simple words about kisas

liqa almulk, liqa M, liqa G, liqa albab, liqa batal...ehe.


2) Antum rasa antum meletop kat kolej?

meletop, igt diva ke?? base2 je mungkin terkenal sebab banyak maen dengan WAYAR kot..


3) Apa perasaan masa hari pendaftaran. 
Siapa orang 1st yang antum tegur ? 
Antum redha dengan warna file yang diberi?

Perasaan masa pendaftaran.. x dapat dikenal pasti. Orang first yang tegur ana kat kisas kalau tak silap akh *#>? umah khalid. dye ye ye je ajak ana masuk rumah Khalid. Actually seminggu before daftar kisas ada orang kuat thariq suruh ana masuk Thariq. so, ble sampai je kat meja pendaftaran, terus Akh Zuhair bg file Thariq.

owh, thariq ni warne ijau rupenye HAHA. mmg minat warne iaju pown..:)


                                                                       gambar copy

4) Apa yang antum bangga pasal kolej ?

Kisas banyak melahirkan banyak tokoh korporat dan tokoh agama yang sangat berwibawa untuk memakmurkan bumi ALLAH.


5) Tempat paling antum suka kat kolej ?

SEMESTINYA musolla saidina ALi.... di sinilah kami beribabat, rehat, qiam, usrah, study dan tido... selain itu ialah bilik badar dan bilik kp... lagi satu yang menarik ialah bilik A202 iaitu bilik yang telah sekian lama BERKUNCI sejak zaman ustaz abdullah hassan menjadi KU di kisas.. kami menyahut cabaran memecahkan kunci  bilik ini dan menjadikannya sebagai musolla kedua dan bilik study menjelang SPM...


6)What is your nickname in college..

MUSLIMIN (nama ni je yang muslimAT panggil :) 
Meen
Najmeen
Najmon
mintak 
KT 
KP 
dll


7) Berapa kali antum attend gotong- royong? Pernah escape prep? kat mana dan buat apa?

gotong-royong belah muslimin x byk sgt.. yg ade pown ble nak inspection n kemas musolla setia minggu..
escape?? bole dijadikan satu hobi yang tidak baek.... penah gak.. tp prep  petang saje la... kekadang tetido kat musolla... so, kp taun ni kene lebih tegas..ehe..


8) Bila 1st time antum break the rules? And how about the last time?

f4
mungkin menempah makanan dari WAK KANANG kot...ehe..
base la.. lepas balek dari kuliah di masjid...

f5
menyimpan laptop di loker sendiri... sepatutnya kene bg kat abg man..
malam tu abg man keluar da... 


9) Berapa kali antum singgah kantin sehari?

waktu rehat dan lepas prep malam.. 2 kali la... ape yg sedap sgt kat kantin ni... semestinya nasi lemak cik din.. time f4 ade jual abc, namun diharamkan penjualan kerana menjadi penyumbang utama masalah batuk...


10) Semua orang ada kenangan manis.. so antum punya kenangan pahit?

Yang tak boleh lupa sekali, bile first time tgk orang kene rasuk kat kantin, sape yg terlibat je la..

Yang lagi tak boleh lupa, peristiwa gamelan berbunyi sendiri... agak cuak tp wat brani jela.. dlm kol 12.00 tgh mlm... you will never walk alone...

Dan lagi satu, pasal masalah kucing di DM. pehh.. mmg x lalu nak mkn ble tgk kucing terbe*"# kat depan pintu.. potong betul.. terpakse balek ke bilik dan makan biskut ja...


11) Bayangkan andai antum ditaklifkan sebagai KU or TKU. Apa yang bakal terjadi?

menarik  ni, prep petang x payah kot... ade hamper untuk floor terbaek setiap kali inspection, hujung minggu ade program menarik, ... hah, byk sgt...


12) Ingat lagi masjid sultan sulaiman.. Apa yang antum buat kat sana?

name pown sudah termaktub sebagai masjid.. byk sgt aktiviti, solat wajib, solat jenazah, solat gerhana matahari, qiam, kuliah subuh n maghrib, qurban, sarapan, sahur, buka puasa dann sebagainya.. yang plg best, imam2 sume sempoi n nazir masjid yg sgt rapat dgn kami..

13) Apa yang terjadi kat dewan kuliah?

Bila cakap pasal ulul al-bab, pastinya kerusi2 ijau tu... setiap masa menjadi rebutan muslimin dan muslimat.. nmpak mcm budak2 je.. tp itulah kenangan manis di sana... kekadang masalah lcd yang selalu jd warne 'kuning' mmg menyakitkan mata... haha, lg satu air-cond yang selalu sgt kene servis dan sejuk sehingga keluar seakan2 salji...haha... kekadang, dok depan pown bleh tetido kerana keadaan yg sgt selesa... adeehhh.. 


14) Antum tiba-tiba kena jadi pres badar or hawa? Amacam layakkah anda? Apa yang bakal berlaku ? 

Secara positif : kalo terpakse, apakan daye... harap ramai yang stayer nnt..haha.. tnggungjwb mmg tersgt berat ni... lihat saje pres2 yg lepas... nmpk je cool, tp sape tau perasaan mereka.. tekanan dari pelbagai pihak...

Secara jujur : Ana tak SANGGUP.


15) Berapa kali antum outing dalam sebulan dan dengan siapa / solo?
Tempat paling jauh antum pernah pergi?

ada kalanya setiap minggu... tp bukan FLY tau... ni sume ade kebenaran ats urusan kerja... oleh itu, sambil menyelam, minum la air.. kekadang singgah beli stok skali.... mase tu mmg agak gemuk la... makanan terlampau byk.. sampai bleh wat kenduri...


16) Soalan paling simple.. Pernah fly?

PERNAH kowt.. skali je la.. ats urusan yg x dapat dielakkan... untuk print gambar hari guru... akibat ramai yg wat tempahan last2 minit... moralnya.. tempah la awl2.. jgn ske menyusahkan org laen.. naseb la x kantoi...


17) Apa benda yang antum harap akan jadi tapi ianya tak tercapai akal? Dan confirm takkan jadi punya~

Harapan yang confirm takkan jadi : aircond dalam bilek dan peti ais setiap floor.. lif kowt...haha.
Harapan yang maybe jadi : aircond dalam MUSOLLA n DM.. selesanye..

18) Kalau diberi peluang balik mase form4 / form5 apa yang antum nak buat?

fuuh byk sgt... xkan tido mase prep lg... x nak mkn ntd byk2 lg.. lebih saving... blajar rajin2... kurangkan dr byk kerja... n so on.


19) kalau antum tak masuk KISAS agak-agak kat sekolah lama apa cerita antum ek?

fuhh... mungkin agak sosial ble kat luar la... sume laki kat sane... x seperti sekarang kowt..


20) Decribe in one word tentang {sebelum-semasa-selepas} jadi warga KISAS..

sebelum - Ya Allah, seronok ke KISAS ni??
semasa - Ya Allah, bile nak habis ni... penatnye...
selepas - Ya Allah, rindunya KISAS...

2 comments:

Sikit nye touch up HAHA

Zuhair bukan Zubair. (?)
 
haha,, SORI2...
 

Post a Comment

sharing is caring...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget
Cool Neon Green Outer Glow Pointer