"CeBisAn HiDuP DA'ie WAQafAn..."

...DUNIA tak sentiasa KKJ...

Friday, September 2, 2011

tinta seorang da'ie 51 : Duhai MUSLIMAT...


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

ASSALAMUALAIKUM w.t.b
dan SALAM SYAWAL
buat semua pengunjung blog ini...
Entri kali ini hasil nukilan seseorang
yang ana copy dan tukar sedikit 'content'nya..
Ini link ke blognya...
Andai Muslimat di luar sana ada terasa hati
dengan Muslimin, kami juga begitu....

Muslimah ,
Ana kagumlah tengok enti jalan tunduk .
Menjaga pandangan tak tengok muslimin .
Terpegun dengan kesiqohan enti ,
Minta maaf enti kat luar 'kolej' begini juga ya .
Ana kagum sangat tengok enti yang mengelak bertembung mata 
dengan muslimin seandainya diajak berbicara soal kerja .
Bagusnya enti sebagai seorang muslimah kan ?

Muslimah ,
Ana kagum juga tengok enti dengan kesantunan sebagai seorang muslimah itu ,
Menolong cikgu2 angkat barang ,
Tolong cikgu buat kerja itu, buat kerja ini ,
Rajin buat apa sahaja demi bangsa , agama dan negara tercinta enti tuh ,
Kagum sekali ana tengok enti dengan lemah lembutnya 
berbicara dengan guru-guru menggunakan bahasa yang ,
 ermm , ana kira cukup sopan sebagai seorang muslimah .

Muslimah ,
Suka sekali ana lihat cara enti menegur muslimin ,
Andai kami ini tersasar dari jalan Allah ,
Andai kami menjadi pemimpin yang tidak adil ,
Enti datang memberikan nota kaki  ,
Bukan untuk tunjuk bagus ,Tapi cukuplah sekadar untuk menjalankan tanggungjawab enti sebagai muslim kan ?
Muslimin juga perlukan teguran yang membina ,
Ana kagum .

Tapi sekarang ,
Err Muslimah ?
Ana ternampak enti duduk sebelah muslimin kat bangku universiti itu ,
Kenapa ya ?
Ohhh . Tak apalah .
Mungkin antuma sudah bernikah .
Salah ana sebab suuzhun sangat .
Tapi kan Muslimah ,
Ana nampak enti dengan lelaki lain pulak esoknya ,
Eh ?
Mungkin 'abang'  kot ?
Ana dah tak nampak dah kesiqohan enti dulu .
Rindu sekali mahu mendengar cerita-cerita yang lunak didengar tentang enti ,

Seperkara lagi...
Ke mana agaknya tudung litup itu ?
Kenapa sudah semakin singkat tudungnya ?
Mana ya perginya tudung di 'Kolej' dulu ,
Limit yang kita belajar kat 'kolej' dulu je ke?
Mana ya perginya peribadi enti sebagai muslimah sejati itu ?
Yang menjaga pandangannya ,
Menjaga tutur katanya ,
Menjaga bahasanya ,
Menjaga batas hubungannya ,
Yang rajin itu ,
Yang sopan itu ,
Yang baik itu ,
Ana rindulah .
Tapi ,
Dah hilang semua itu.
Ke mana ya hilangnya ?

Kenapa ya enti BERUBAH ??

Harap sangat antunna semua IQTIQAMAH
dengan Tarbiyah di 'Kolej' dulu..

KHOIRUM MINALLAH,
SYARRUN MINNAFSI,

...Wallahu'alam...

4 comments:

entri yang sangat2 diperlukan pada saat dan ketika ini.. syukran atas peringatan ini.. dah x sampai seminggu, dunia 'baru' bakal diteroka..semoga kita (muslimat terutamanya, sbb entri ni berkaitan muslimat) diberikan kekuatan untuk terus istiqomah..
 
makan dalam,makan hati..huhuhu..insyaAllah,,,semalam,hari ini,esok,,tak siapa tahu milik siapa..yg penting penghujungnya..~
 
Selamat Meneruskan Perjuangan Sahabat... Tiada Perkataan REHAT Dalam Kamus Hidup Seorang Mukmin Melainkan Kedua Belah Tapak Kakinya Berpijak Di Syurga...
 
syukran atas peringatannya..(=
 

Post a Comment

sharing is caring...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget
Cool Neon Green Outer Glow Pointer